Templomok

Ecseri templomrom

Szentesről indulva Szarvas felé haladva az úttól kb. 300 méterre balra

Szentes és határának egyetlen, és részben álló középkori műemléke az ecseri templomrom. Az épület maradványa ma is látható a Szentesről Szarvasra vezető út mentén, a szántóföld közepén.


Szent Miklós Görög Ortodox Templom

6600 Szentes, Kossuth utca 4.

Módosabb görög családok a háborús viszonyok miatt 1726-ban Magyarországra menekültek, közülük Szentesen is többen letelepültek. 1784-ben önálló egyházközséget alapítottak. 1786-ban felszentelték Szent Miklós tiszteletére épült templomukat

https://patriarchatus.hu/


Evangélikus templom

6600 Szentes, Kossuth utca 9.

Szentes belvárosában, a református és az ortodox templom szomszédságában igen szép, nyerstégla burkolatú, hegyes tornyú templomot pillanthatunk meg, az evangélikusok templomát.

https://szentes.lutheran.hu/


Református Nagytemplom

6600 Szentes, Kossuth tér 3.

Az 1746-ban elvesztett, 1760-ban leégett középkori templomok helyén 1761-1776 között épült téglatemplom Mária Teréziát és fiát II. Józsefet dicsőítő, 1774-ben felhelyezett ellipszis alakú, vörösmészkő táblát őrző torony testének meghagyásával 1808-1826 között új templomot épített a református egyház.

https://szentesnagytemplom.hu


Felsőpárti református templom

6600 Szentes, Jókai utca 71.

Szentes református lakossága jelentősen gyarapodott a 19. században. Ezért 1871-ben a presbitérium szükségszerűnek találta, hogy egy új templom épüljön a Felsőpárt városrészben, mivel az túlságosan távol esett a Nagytemplomtól.


Jézus Szíve római katolikus templom

6600. Szentes, Jókai utca 104.

Szentes katolikus népességének növekedése miatt a Felsőpárton igény jelentkezett új templom építésére. A váci megyés püspök 1920-ban kiadott rendeletében a szentesi plébánia két részre osztását szorgalmazta. A Felsőpárton (Jókai utcán) felállított új plébániát Jézus Szent Szívéről keresztelték el.

http://jezussziveegyhazkozseg.hu


Szent Anna római katolikus templom

6600. Szentes, Erzsébet tér 2.

A középkori templom alapjaira épült kisméretű és rossz állagú templomot a váci püspök 1842-ben bezáratta. 1844 tavaszán a templomot a ma is álló háromszintes barokk toronytest kivételével lebontották. Az újjáépített templom jelenlegi klasszicizáló formáját 1847-ben nyerte el, melyet Szent Anna tiszteletére szenteltek föl.

http://www.szentannaplebania.hu/


Jó Pásztor kórházkápolna

6600 Szentes, Sima Ferenc u. 44-58.

 A kápolna szentségi felszereléseit a Szent Anna plébánián és templomban helyezték el. Később dr. Bugyi István buzgólkodása nyomán új kápolnát nyitottak „Jézus a jó Pásztor” tiszteletére. Ma is minden vasárnap este tartanak szentmisét a termálvízzel fűtött kápolnában.


Egykori zsinagóga, ma könyvtár

A szentesi zsinagóga 1868–1872 között épült romantikus stílusban Knabe Ignác budai építőmester tervei alapján. Felújították 1997–1998-ban Terney László építészmérnök tervei alapján, s Városi Könyvtárként működteti Szentes város önkormányzata.

A helyszín megosztása
A helyszín részletei
Helyszín a térképen

Enter an address or map lat and lng from the Contact tab.

A helyszín részletei
Hirdetés